• Türkçe
  • English
  • Deutsch

Otomotiv Teknolojisi Programı

Otomotiv Teknolojisi sektörü, ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörü ve temel istihdam alanlarından biri olarak konumlanmakta olup en yeni, en ileri teknolojilerin uygulama alanı olarak dikkat çekmektedir. Türkiye, bu tablo içerisinde kalitesi ile öne çıkan önemli bir üretim üssü olarak yer almaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde açılması planlanan Otomotiv Teknolojisi Programı, uygulamalı mesleki eğitim kurgusuyla otomotiv sektörüne nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla kurgulanmış bir program olacaktır. Uluslararası eğitim standartlarını ve mesleki yeterlilikleri esas alarak planlanmış bu programla öğrenciler tasarım, üretim, pazarlama ve satış hizmetlerinde çalışacaklardır. Anılan program ülkemizin bölgesel ve küresel alanda rekabet gücünü artıracak ve ülkemiz insan gücü kaynağına önemli katkı yapacaktır. Mesleki eğitim ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında anahtar rol oynayacaktır.  Kaliteli mesleki eğitim almış çalışanlar, kaliteli ürün ve hizmet üretimine katkı vererek sektörün gelişimine katkı verecek ve ülkemizin rekabet gücünü artıracaktır.

Dünyada ve ülkemizde otomotiv sanayi, önemli gelişim ve değişimler yaşamakta, klasik fosil yakıtlı araçlar yanında elektrikli araçlar, hibrit teknolojiye sahip araçlar da hızla ilerleme kaydetmektedir. Bu gelişim ve ilerlemeler bu alanda küresel düzeyde rekabet edebilecek donanımda, yeni teknolojilere hakim insan gücünü gerektirmektedir. Bu nitelikli insan gücü hem üretim hem de satış sonrasında otomotiv sektörüne çok önemli katkı sağlayacaktır.

Meslek Yüksek Okulumuzda verilecek eğitimin Avrupa Birliği üye ülkelerindeki standartlara uygun olması da önemlidir. Kaliteli mesleki eğitim almış çalışanlar, kaliteli ürün ve hizmet üretecek, sektörü geliştirecek ve Türkiye'nin rekabet gücünü artıracaktır.

Öğrenciler, otomotiv alanında kullanılan parçaların ölçümü, otomotiv elektriği ve elektroniği, arıza tespit sistemlerinin tedariki, buji ile ateşlemeli motorlar ve dizel motorlar, yakıt ateşleme enjeksiyon sistemleri, benzinli ya da dizel motorların sökülüp takılması, torna tezgahı, sübap taşlama tezgahı ve biyel kol taşlama tezgahı vb. motor yenileştirme tezgahları, bilgisayar destekli çizim / tasarım, yönlendirilmiş çalışma ve sistem analizi ve tasarımı gibi konularda üzerine teorik ve uygulamalı eğitimler alarak sektöre hazır halde mezun edileceklerdir.

Programdan Mezun Olacakların Nerelerde İstihdam Edilebilecekleri

  1. Araç teknik servis hizmetlerinde operatör veya   formen,
  2. Bakım-onarım işlerinde operatör veya formen
  3. Otomotiv ekipman operatörlüğü,
  4. Otomotiv imalat endüstrisinde operatör veya formen,
  5. Teknik resim okuma-çizme,
  6. Ölçme ve kontrol cihazlarının kullanımı,
  7. Hidrolik-pnömatik sistem alanlarında,
  8. Otomotiv ve yedek parça ticarethanelerinde müşteri temsilcisi ve satış elemanı olarak çalışabilirler.

Programın Öğrenme Kazanımları

  1. Otomotiv sektörünü oluşturan unsurları, ilgi alanlarını, sistemlerin temel çalışma ilkelerini ve fonksiyonlarını bilir.
  2. Enerji ve enerjinin etkin kullanımı, alternatif motorlar ve yakıtlar, otomotiv sektöründe uygulanan yeni teknolojileri konularını kavrayabilme ve konularla ilgili proje üretebilme becerisini kazanır.
  3. Benzin, dizel ve elektrikli motorların çalışma prensiplerini bilir, motor parçalarını ve motor sistemlerini tanır.
  4. Yeni teknoloji motor ve sistem elemanlarının malzemelerini tanır, arızalarını bulabilir, diyagnostik test cihazlarını kullanabilir. 
  5. Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını ve rapor hazırlama tekniklerini kullanabilme becerisi kazanır.
  6. Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme, takımlarda sorumluluk alabilme veya bireysel çalışma yapabilme becerisini kazanır.
  7. Motor parçaları ve sistemleri üzerinde yapılacak ayar işlemlerini kavrayabilme yeteneği ile donatılır.
  8. Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil yeterliliklerine sahip olma becerisi kazanır.
  9. Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
  10. İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur
  11. Yaşam boyu öğrenme gerekliliği bilinci, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilinci kazanır.
  12. Meslek etiği ve kalite konularında edinilmiş olan temel bilgileri çalışma hayatına taşıyarak uygulayabilme becerisini kazanır.