• Türkçe
  • English
  • Deutsch

Mekatronik Programı

Günümüzde elektronik, mekanik, bilgisayar ve otomasyon sistemlerinde çok hızlı gelişmeler yaşanmakta olup bilgisayar kontrollü sistemler, mekanik olarak iş görenlere kıyasla bütün alanlarda yaygın olarak kullanılıyor, yapay zekâ uygulamaları tüm alanlarda kendisini hissettiriyor. Bu gelişmelere uyum sağlayacak ve ileri götürecek yetkin eleman ihtiyacının karşılanması, ülkemizin bölgesel ve küresel bir güç olma amacını kuvvetlendirerek katma değer yaratacaktır. Elektrik-elektronik, mekanik ve buna bağlı hidrolik ve pnömatik sistemler ile yazılım sistemlerinin bir arada kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Tüm bu gelişmeler sonucu, Mekatronik; önemli bir disiplinler arası mühendislik ve gerçekleşme alanı olarak işlevini sürdürüyor.

Mekatronik fizik, elektrik-elektronik, bilgisayar ve makine temel konularını tümleşik olarak kullanmakta olup, ev sistemlerinden yüksek teknoloji temelli tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü (CNC) tezgâhlardan robotlara kadar ve hatta bunların da ötesinde çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Son derece hızlı gelişen teknoloji, bu farklı disiplinlerin temel bilgilerinin birlikte ele alınması gereğini doğurduğu için mekatronik alanı çok önemli hale gelmiştir.

Program Eğitim Amaçları

  • Mekanik, hidrolik- pnömatik sistemlerinin tasarım ve üretimini yapan ulusal ve uluslararası firmalarda roller üstlenen,
  • Elektrik-elektronik sistemler, bilgisayar kontrollü donanım ve otomasyon sistemlerinin tasarım ve üretimini yapan ulusal ve uluslararası firmalarda görev alan,
  • Bireysel veya ortaklıklar içinde ticari girişimlerde bulunabilen, sorumluluk alabilen, yaşam boyu öğrenme ve kalite bilinci taşıyan, etkili iletişim becerisi ve meslek etiğine sahip, takım çalışmasına uygun, hem uygulamaya ve hem de projeye dayalı bilgi birikimine sahip
  • Mekatronik Teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Mekatroniğin ilgi alanlarından bazıları şunlardır:

  • Sistem entegrasyonu, Modelleme ve tasarım
  • Sensörler, Hareket kontrolü, Titreşim ve gürültü kontrolü
  • Otomasyon, Robotik sistemler, teknolojik üretim
  •  Mikro cihaz ve opto-elektronik sistemler

Ulusal ve Uluslararası işbirlikleri neticesinde başarılı öğrencilerimiz Erasmus Staj imkânı bulabilmekte, son sömestre de ise Türkiye veya Almanya’da farklı sektörlerdeki kurumlarda Mesleki İşyeri Uygulaması ve Proje Çalışması yapabilmektedir.

Program müfredatımızda bulunan Marka Derslerimiz; "Sektörel İş Birliği" çerçevesinde yürütülmekte olup öğrencilerimizin ilk yıldan başlayarak sektör temsilcileri ile doğrudan tanışmaları sağlanmaktadır.

Bahar 2023 döneminde uluslararası faaliyetleri olan bir firma ile birlikte gerçekleştirilmiş olan sertifika programı benzeri programlara önümüzdeki dönemler de devam edilecek olup öğrencilerimize bu tip ek eğitimler sonrası hem kendilerini yeni teknolojiler alanlarında geliştirmek hem de kariyer olanaklarını arttırmak olanakları sunulacaktır. Laboratuvarlar Öğrencilerimizin teorik bilgi edinmeleri yanı sıra uygulamalar konusunda da beceri kazanmalarını sağlamak üzere Laboratuvarlarımızda Temel Seviye Dijital Elektronik, 8086 / 88 Mikroişlemci, Endüstriyel Sensörler, Yürüyen Bant, Prozes ve Scada, Pnömatik, Hidrolik, PLC ve Ardunio Eğitim Setleri ile elektrik-elektronik ölçme cihazları ve CMM cihazı ile uygulamalı eğitimler yapılmaktadır. Ayrıca ders saatleri dışında uzman teknikerlerimizin rehberliğinde etüt olanakları sunulmaktadır.

Misyon
Mekanik, hidrolik-pnömatik, elektrik-elektronik sistemler ve bilgisayar kontrollü donanım sistemlerinin tasarımı,montajı, devreye alımı, bakım-onarımı konularında bilgi ve becerilerle sahip Uzman Mekatronik teknikerleri yetiştirmek.

Vizyon
Uygulamalı ve teorik eğitimde teknolojik bilgi ve beceriye sahip, ulusal ve uluslararası platformda aranan nitelikli elemanlar yetiştiren, sanayi ile iş birliği içerisinde olan bir program olmak.

 

Kariyer Olanakları
Mezunlarımız; endüstrinin olduğu her sektörde, örneğin robotik sistemler, otomasyon sistemleri, ev aletleri, otomotiv sistemleri, savunma sanayi, sağlık teknolojileri, havacılık, e-tasarım, vb. alanlarda Tekniker / Uzman Teknik Personel olarak kariyerlerine başlayabilirler.

  • Çift Anadal / Yandal
  • Elektronik Teknolojileri
  • Otomotiv Teknolojileri
  • Internet ve ağ Teknolojileri
  • Programımızdaki öğrencilerin
  • Sıralamadaki ilk %10 öğrencimiz %100 bursludur
  • Kalan tüm öğrencilerimiz %50 bursludur.

Programdan Mezun Olacakların Nerelerde İstihdam Edilebilecekleri

  1. Otomasyon sistemlerinin kullanıldığı endüstriyel üretim yapan işletmeler,
  2. Robot teknolojisi kullanan işletmeler,
  3. Otomotiv endüstrisi,
  4. Savunma sanayi,
  5. Malzeme işleme,
  6. Görüntüleme endüstrisi,
  7. Kopyalama makineleri,
  8. Bankacılık,
  9. Kimya,
  10. Tıp,
  11. Tarım,
  12. İnşaat
  13. Kendi işyerlerini de açabilirler.

Programın Öğrenme Kazanımları

  1. Mekatronik alanında öğrendiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanı ile ilgili problemleri tanımlayabilir ve çözüm önerisi getirir.
  2. Sanayide kullanılan mekanik, elektrik ve elektronik elemanlarını bilir, üretim ve uygulama yöntemlerini etkin olarak kullanır.
  3. Alanı ile ilgili sistem tasarlamayı ve üretimini yapma yetkinliğine sahiptir.
  4. Mekatroniğin ihtiyaç duyduğu düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma yetkinliğine sahiptir.
  5. Bir mekatronik projesinin tasarımından raporlamasına kadar olan aşamalarını bilir,  ihtiyaç analizi yapabilir ve katalog verilerini anlayarak uygulayabilir.
  6. Basit kontrolden karmaşık yapay zeka uygulamalarına kadar kontrol yöntemlerini bilir ve alandaki uygulamalarını tanımlar.
  7. Üretim proseslerini tanımlar, bunlarla ilgili yazılımsal ve donanımsal üretimi konusunda yeterliliğe sahip olur.
  8. Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil yeterliliklerine sahip olma becerisi kazanır. 
  9. Bağımsız çalışmada karar verebilir, meslek içi ve dışı kişilerle yapılan takım çalışmasında sorumluluk alabilir ve uyum sağlayabilir.
  10. Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
  11. İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olarak mezun olur.
  12. Yaşam boyu öğrenme gerekliliği bilinci, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilinci kazanır.