• Türkçe
  • English
  • Deutsch

Otomotiv Teknolojisi Programı

Ülke ekonomimizin lokomotif sektörlerinden ve temel istihdam alanlarından biri olan Otomotiv Sektörü aynı zamanda güncel ve yüksek standartlardaki teknolojilerinin uygulayıcısı olarak dikkat çekiyor.
 

Program Eğitim Amaçları

  • Otomotiv sektöründe kullanılan mekanik, elektrik-elektronik, pnömatik - hidrolik ve bilgisayar kontrollü sistemlerin tasarım ve üretimini yapan ulusal ve uluslararası firmalarda roller üstlenen,
  •  Otomotiv sektöründe satış ve satış sonrası servis, bakım-onarım bölümlerinde görev alan,
  • Otomotiv ve ekipmanları üreten firmalarda sorumluluk alabilen, yaşam boyu öğrenme ve kalite bilinci taşıyan, etkili iletişim becerisi ve meslek etiğine sahip, takım çalışmasına uygun Otomotiv Teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Otomotiv Teknolojileri programında öğrenciler, taşıtlarda kullanılan parça ve ekipmanların tasarımları, çalışmaprensipleri, imalatları, bakımı ve ölçümü üzerine temel bilgi ve becerileri edinmektedirler. Bu bilgi ve beceriler hem içten yanmalı motorlarla teçhiz edilmiş klasik, hem de elektrikli, hibrit ve hidrojen yakıt hücreli araçları da kapsamaktadır.

Ulusal ve Uluslararası iş birlikleri neticesinde başarılı öğrencilerimiz Erasmus Staj imkânı bulabilmekte, son sömestre de ise Türkiye veya Almanya’da farklı sektörlerdeki kurumlarda Mesleki İşyeri Uygulaması ve Proje Çalışması yapabilmektedir.

Program müfredatımızda bulunan Marka Derslerimiz; "Sektörel İş Birliği" çerçevesinde yürütülmekte olupöğrencilerimizin ilk yıldan başlayarak sektör temsilcileri ile doğrudan tanışmaları sağlanmaktadır.

Vizyon

Otomotiv sektöründeki tüm süreçlerde görev alabilen, ulusal ve uluslararası platformlarda aranan nitelikli elemanlar yetiştiren, sanayi ile iş birliği içinde eğitim yöntemlerini geliştiren, örnek alınacak lider bir program olmak.

Misyon

Otomotiv sektöründe kullanılan mevcut ve yeni teknolojileri başarıyla uygulayacak, yaratıcı, araştırmacı, üretken, bir yabancı dile hâkim, teorik bilgi ve pratik uygulamaları birleştirebilecek, iş hayatına hazır Otomotiv Teknikerleri yetiştirmek.

Kariyer Olanakları

Mezunlarımız otomotiv ve orijinal ekipman üretim ve montaj tesisleri, araç muayene istasyonları, otomobil satış,servis ve bakım merkezleri, otomotiv yedek parça üretim tesisleri, bakım ve teknik hizmet firmaları, otomotiv Ar-Ge firmalarının planlama, tasarım, üretim, pazarlama ve satış ve satış sonrası bölümlerinde Tekniker / Uzman Teknik personel olarak çalışabilirler.

  •  Çift Anadal / Yandal
  • Mekatronik
  •  Elektronik Teknolojileri
  •  Internet ve Ağ Teknolojileri
  •  Programımızdaki öğrencilerin
  •  Sıralamadaki ilk %10 öğrencimiz %100 bursludur
  •  Kalan tüm öğrencilerimiz %50 bursludur.

Programdan Mezun Olacakların Nerelerde İstihdam Edilebilecekleri

  1. Araç teknik servis hizmetlerinde operatör veya   formen,
  2. Bakım-onarım işlerinde operatör veya formen
  3. Otomotiv ekipman operatörlüğü,
  4. Otomotiv imalat endüstrisinde operatör veya formen,
  5. Teknik resim okuma-çizme,
  6. Ölçme ve kontrol cihazlarının kullanımı,
  7. Hidrolik-pnömatik sistem alanlarında,
  8. Otomotiv ve yedek parça ticarethanelerinde müşteri temsilcisi ve satış elemanı olarak çalışabilirler.

Programın Öğrenme Kazanımları

  1. Otomotiv sektörünü oluşturan unsurları, ilgi alanlarını, sistemlerin temel çalışma ilkelerini ve fonksiyonlarını bilir.
  2. Enerji ve enerjinin etkin kullanımı, alternatif motorlar ve yakıtlar, otomotiv sektöründe uygulanan yeni teknolojileri konularını kavrayabilme ve konularla ilgili proje üretebilme becerisini kazanır.
  3. Benzin, dizel ve elektrikli motorların çalışma prensiplerini bilir, motor parçalarını ve motor sistemlerini tanır.
  4. Yeni teknoloji motor ve sistem elemanlarının malzemelerini tanır, arızalarını bulabilir, diyagnostik test cihazlarını kullanabilir. 
  5. Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını ve rapor hazırlama tekniklerini kullanabilme becerisi kazanır.
  6. Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme, takımlarda sorumluluk alabilme veya bireysel çalışma yapabilme becerisini kazanır.
  7. Motor parçaları ve sistemleri üzerinde yapılacak ayar işlemlerini kavrayabilme yeteneği ile donatılır.
  8. Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil yeterliliklerine sahip olma becerisi kazanır.
  9. Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
  10. İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur
  11. Yaşam boyu öğrenme gerekliliği bilinci, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilinci kazanır.
  12. Meslek etiği ve kalite konularında edinilmiş olan temel bilgileri çalışma hayatına taşıyarak uygulayabilme becerisini kazanır.