• Türkçe
  • English
  • Deutsch

Aday Öğrenciler için Sıkça Sorulan Sorular

  1. Program taban puanı hakkında bilginiz var mı?
    • 2020-21 dönemi ve 2021-22 dönemi taban puanları yukarıdaki tablodadır.
  2. A1 düzeyinde Almanca bilgim var. Bunu nasıl belgelendirebilirim?
    • Öğrencilerimiz programlarımızda eğitim görmeden önce Almanca dil yeterlilik durumlarına bağlı olarak Almanca hazırlık eğitimi alırlar. Almanca hazırlık eğitiminden muaf olmak için Almanca Yeterlilik Sınavı’ndan başarılı olmak (B1+) ya da Almanca dil yeterliliğini kanıtlayacak eğitim sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.
  3. Yazılım sektörü Amerika da lider olan bir sektör neden sizin yüksekokulunuzda Almanca olarak veriliyor. Bu bize ne gibi farklar yaratacak.  (IAT Grup sorusu)
    • Özellikle Almanya ve Türkiye’de Alman firmaları ile çalışan sektörlerde hem iletişim hem de var olan dokümantasyon Almanca olabileceğinden avantaj sağlayacaktır. Ayrıca Almanya’da çalışılması durumunda Dil problemi de çözülmüş olacaktır.
  4. Bilgisayarlarda kodlama dilleri hep İngilizce biz bu kodlamaları bu bölümde Almanca olarak mı göreceğiz? Eğer Almanca göreceksek sektöre nasıl ayak uyduracağız? Sizde kodlama sistemini bize öğretirken Almancanın yanı sıra İngilizce de öğretecek misiniz?  (IAT Grup sorusu)
    • Dilden bağımsız sektördeki Terminoloji (Jargon) kullanımı aynıdır ve genelde İngilizce terimlerdir. Okulda Seçmeli Dersler veya Kurslar vasıtası ile İngilizce de öğrenebilirsiniz.
  5. Yeditepe Üniversitesi dil konusunda adı çıkmış bir okul. Kolay kolay geçilmiyor. Bu gerçekten doğru mu?
    • Yeditepe’de çoğu program İngilizce verilmektedir. Hem yerli hem yabancı hocaların dil bilgileri buna uygun seçilmektedir.
  6. Almanca öğrenme konusunda endişeliyim. Sizce bu zor dili öğrenebilir miyim?
    • Dil öğreniminde zorluk, başlamaktır. İstenince ve emek verilince zorluklar aşılacaktır.
    • Ayrıca okul dışında da Almanca konuşabileceğiniz/dinleyebileceğiniz fırsatlar yaratabilirseniz daha da kolaylaşacaktır. Örneğin Almanca filmler/diziler, vb.
  7. Ders programlarınız sitede gördüklerimiz mi? Eğer değilse yeni ders programlarınızı ne zaman sitenizde görebilirim? Çünkü seçim yaparken hangi derslerin verildiğini buna göre kendimi nasıl geliştirebileceği mi araştırıyorum.
    • Güncel Müfredat ve ders programları ile içerikleri web sitemizde yayınlanmaktadır.
  8. Yazılım, Yapay zekâ ya da Bilgisayar mühendisi olmak istiyordum. Ama puanım yetmiyor. Acaba sizin programınıza girersem hedeflerime ulaşabilir miyim? (IAT Grup sorusu)
    • IAT Teknikeri olarak seçeceğiniz dersler ile bu yönde kendinizi geliştirebilir ve “Yazılım” sektöründe başlayabilirsiniz. Mühendislik için lisans eğitimi gerekmektedir.
  9. Dikey geçiş yapabiliyor muyum?
    • Ön lisans eğitimi tamamlayan öğrencilerimizin ÖSYM’nin Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) bağlantılı bölümlerde lisans eğitimi görme imkânları bulunmaktadır. Ayrıca Almanya’da da lisans tamamlama imkânı olmakla birlikte Almanca Seviye ve her Üniversitenin farklı belirlediği kriterlere uygunluğa dikkat edilmelidir.
  10. İstanbul Kültür Üniversitesinde okuyorum ama Almanca eğitim veren Yeditepe Üniversitesi’nde IAT okumak istiyorum. Yatay geçiş hakkım var mı?
    • Her yarıyıl öncesinde üniversitemizce ilan edilen Kurumlar arası Yatay Geçiş kurallarına uygunluğu bulunan tüm öğrencileri adaylarımız yatay geçiş hakkına sahiptir. Almanca Hazırlık Sınıfından mezun veya B1+ seviyesinden mezun olduğuna dair belgesinin olması gerekir.
  11. Program ücretleri ne kadar?
  12. Programlarımızda hangi dersleriniz var ve ne öğretiyorsunuz?
    • Güncel ders programlarımız myo.yeditepe.edu.tr adresinden ulaşılabilir durumdadır.
  13. Yapay zekâ, robotik uygulamalar ve bilgisayar kodlama konularında merakım var. Sizce ben hangi programda okumalıyım. Çift Anadal yapabiliyor muyum? Hem IAT hem de Mekatronik.
    • Bahsettiğiniz alanlar için IAT veya Mekatronik’de başlayarak Çift Anadal tercihi ile iki programı da tamamlayabilirsiniz.
  14. Almanya’da 4. dönem staj hakkına sahip olmamız için ne yapmamız gerekiyor? Gerçekten gidebiliyor muyuz?
    • 4. Dönem (son yarıyılda), kendi alanlarındaki sektörde Hem Türkiye de hem de başarı durumlarına bağlı olarak Almanya’da Mesleki İş Yeri Uygulaması yapacaklardır.
      • Almanya’da MIU için Almanca Seviye (B2+), Alttan Dersi kalmamış şekilde İyi Not Ortalamasına göre sıralanmaktadır.
      • Firmalar her sene yapılan İşbirlikleri Protokolüne göre belirlenmektedir.
  15. Mezun olunca iş bulma olanağım var mı?
    • Tüm sektörlerde programlarımızın mezunları kendi alanları ile ilgili gerek Almanya gerekse Türkiye’de tercih edilen mezunlar olma ihtimali çok yüksektir.
  16. Meslek yüksekokulunuzun Almanca eğitimi olmasının ve Türkiye’de tek olmasının bize ne gibi faydaları olacak?
    • Mezuniyet akabinde hem Almanya hem de Türkiye’de özellikle Alman firmaları veya partnerlerinde istihdam ihtimali daha yüksek olacaktır
  17. Yurt ücretleri hakkında bilgi edinebilir miyim?
  18. MYO’dan mezun olunca Almanya’da Mühendislik okumak istersek bazı derslerden muaf olma şansımız var mı?
    • Ön lisans eğitimi tamamlayan öğrencilerimizin Dikey Geçiş sınavıyla bağlantılı bölümlerde lisans eğitimi görme imkânları bulunmaktadır. Öğrencilerimize Almanya’da da lisans tamamlama imkânı vardı. Her Üniversitenin Müfredatı farklı olabileceğinden fark dersleri alınması ihtiyacı olabilir.
  19. Dersleriniz Almanya’daki derslerle aynı içeriklere mi sahip?
    • Her üniversitenin müfredatı farklı olabilmektedir. Yine de ‘Temel Dersler’ ile ‘Branş bazlı içerikler’ sektörde birbirine yakındır.
  20. Hazırlık Sınıfı daimi olarak 26 Ağustos Kampüsü’nde mi olacaktır?
    • Evet, hazırlık eğitimleri hep Kayışdağı Kampüsü’nde olacaktır.
  21. Sınav tipleri nasıl? Uygulama / Proje / Çözüm sorulmakta mıdır?
    • Ara Sınav ve Final Sınavları yanında Kısa Sınav, Ödev, Proje, Sunum, Uygulama/Laboratuvar sınavları da olacaktır.
  22. Programlarda uygulama / laboratuvar var mı? Malzemeleri kim temin ediyor?
    • Evet, tüm programlarda uygulama ve/veya laboratuvar mevcuttur. Laboratuvar donanım ve ekipmanları okulca temin edilmektedir.
  23. Engelli öğrenciler derslerde kayıt yapabilir mi? Sınavda destek nasıl olabilir?
    • Engelli öğrenciler derslerde kayıt yapabileceklerini ders hocaları ile görüşebilir.
  24. Çift Anadal için ne zaman başvurmalıyım?
    • En erken 2.yarıyılın başında ve 3.yarıyılın başında başvurulur.
  25. Çift Anadal durumunda Mesleki İş Yeri Uygulamaları için hangi program/uzmanlık tercih edilir?
    • İlk tercih edilen programda Mesleki İş Yeri Uygulaması yapılır. Çift Anadal programının değerlendirmesine göre, Mesleki İş Yeri Uygulamaları yapabilirler veya muaf olabilirler.
  26. MYO mezunları (erkek) askerlik hizmetlerinde “Yedek subay” olabiliyor mu?
    • Yedek Subay imkanı bulunmamaktadır.
  27. İstek Vakfı Liselerinden gelen öğrenciler %25 ilave Burs/İndirim hakkı %50 bursa ilave oluyor mu?
    • İstek Vakfı’nın mevzuat güncellemesine göre değişiklik göstermektedir.
  28. Üniversitenizde Almanca dışında hangi dilleri öğrenebilirim?                                                                                                                                                                                                      Öğrencilere okudukları programın zorunlu koştuğu yabancı dilin dışında, ek olarak alabilecekleri yabancı dil seçenekleri sunulmaktadır. İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince gibi yabancı dil dersleri seçenekleri bulunmaktadır. Öğrenciler dil seçeneklerinden ücretsiz olarak faydalanabilir ve gerekli olan eğitimlerini tamamladıklarında sertifika alabilirler
  29. Üniversitenizde ERASMUS ve Öğrenci Değişim Programları var mı?                                                                                                                                                                                            Meslek Yüksekokulumuzda Erasmus ve değişim programları mevcuttur. Detaylı bilgiyi Üniversitemizin Erasmus  Ofisinden alabilirsiniz.
  30. Yatay geçişte öğretim yılı süresi nedir?                                                                                                                                                                                                                                               Yatay geçiş öncesinde yabancı dil hazırlık sınıfı dışında geçirilen süre öğretim süresine dahildir. Bu bağlamda, öğretim süresi iki yıl olan herhangi bir önlisans programından başka bir iki yıllık lisans programına geçiş yapan öğrencinin iki programdaki geçirdiği toplam öğretim süresi dört yılı aşamaz.
  31. Çift anadal programına kabul edilme koşulları nelerdir?                                                                                                                                                                                                                    ÇAP programına başvurabilmek için öğrencinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması ve çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere yerleştirme puanına sahip olunması gerekmektedir. ÇAP programlarını başlatabilmek için ilgili bölümler arasında öğrencinin alması gereken ilave dersleri, denk dersleri ve ortak dersleri içeren öğrenim protokolü  imzalanması ve bu protokolün üniversitemiz senatosunca kabul edilmesi gerekmektedir. ÇAP programlarının uygulanmasında daha detaylı bilgilere üniversitemiz web sayfasında yayınlanmış olan Yeditepe Üniversitesi Önlisans- Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinden ulaşılabilir.Öğrenci ÇAP kendi isteğiyle ya da önlisans yönetmeliklerinde öngörülen koşullarda bırakabilir. Öğrenci, ÇAP ya da yandal programından ayrılması halinde, başarısız olduğu ÇAP programındaki dersleri tekrarlamak zorunda değildir. Kayıtlı bulunduğu ana lisans programında mezuniyet hakkını elde eden ve ÇAP programını tamamlayan öğrenciye ikinci bir anadal lisans diploması, yandal programını tamamlayan öğrenciye ise yandal sertifikası verilir. Detaylar hakkında Yönetmelikler internet sayfamızı ziyaret edilebilirsiniz.

  32. Çift anadal üniversitenizde burslu olarak yapabilir miyim?                                                                                                                                                                                                                    Çift anadalı burslu okuyabilmek için 4.00 üzerinden 3.25 ortalama şartı vardır. 
  33. Öğrenciler Çift Anadal programlarını istedikleri taktirde bırakabilirler mi?                                                                                                                                                                                   Öğrenci çift anadal programını kendi isteğiyle ya da lisans yönetmeliklerinde öngörülen koşullarda bırakabilir. Öğrenci, çift anadal ya da yandal programından ayrılması halinde, başarısız olduğu çift anadal ya da yandal programındaki dersleri tekrarlamak zorunda değildir.
  34. Çift Anadal’a devam edebilmek için genel not ortalamasının en az kaç olması gerekiyor?                                                                                                                                                              Çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin ikinci anadal genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’ye kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 2.50’nin altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.
  35. Üniversitenizde misafir öğrenci olabiliyor muyum?                                                                                                                                                                                                                                Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olan adayların herhangi bir programda kayıtlı olmadan, bilgi edinmek amacıyla, üniversitemizde sunulan dersleri "Misafir Öğrenci" statüsünde almaları mümkündür. Misafir öğrenci kabulü, YÖK'ün ilgili mevzuat hükümleri ve Yönetmelik tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılıyor. Misafir öğrencilere, misafir öğrenci kimliği ile aldıkları dersleri ve notları gösteren bir belge verilir. Diploma verilmez. Üniversitemizde misafir öğrenci olarak kayıt yaptıran kişiler, öğrenimleri süresince öğrencilik haklarından yararlanamaz.
  36. Yabancı uyruklu öğrencilere ayrıca tanınan bir hak var mı?                                                                                                                                                                                                                 Ön lisans programlarımıza yabancı uyruklu öğrenci kabulü, YÖK'ün ilgili yönetmelik hükümleri ve Senato tarafından belirlenen esaslar ve kontenjanlar çerçevesinde yapılmaktadır.
  37. Başvuracağım konu hakkında Meslek Yüksekokuluma gelmeden başvurumu yapabilir miyim?                                                                                                                                                   Meslek Yüksekokulu içi konular hakkında yapacağınız başvurunuzun geçerliliğin olması için başvuru dilekçenizin bir yazı numarası olması ve kayda alınmış olması gerekmektedir. Bu nedenle uzaktan yapacağınız başvurular kabul olmayacaktır. Ancak pandemi süreci dolayısıyla ilgili dilekçe başvurularınızı, mail üzerinden iletebilirsiniz.

Hazırlık & 1.Sınıf Öğrenci için Sıkça Sorulan Sorular

Meslek Yüksekokulumuzun bağlı bulunduğu yönetmeliklerle ilgili detaylı bilgiyi nerelerden alabilirim?

  • Bağlı bulunduğumuz yönetmelik vb. bilgileri üniversitemizin ve meslek yüksekokulumuzun internet sitelerinden, Meslek Yüksekokulumuzdan ise program danışmanları, program başkanlıkları ve meslek yüksekokulumuzun sekreterimizden alabilirsiniz.

 

Ders kayıt dilekçesini nasıl doldurmalıyım? Neye dikkat etmeliyim?

  • Ders kayıt dilekçelerinde sizin tarafına ait olan iletişim, program, danışman vb. bilgiler, talep ettiğiniz dersin kodu, adı, add-drop-withdraw (Ekle-Bırak-Çekilme) etmek istediğiniz kısımlar, açıklama kısmı, ders programı, danışman ve program başkanı onayı doldurulmayan alanlar kabul edilmeyecektir. Bu alanların tam anlamıyla doldurulup, Fakülte Sekreterliği Öğrenci İşlerine teslim edilmesi gerekmektedir.

 

Resmi tatil, dini bayramlar ve hafta sonunda meslek yüksekokulumuza dilekçeyle başvurabilir miyim?

  • Belirtilen günlerde meslek yüksekokulumuzda çalışma olmayacağı için başvurular resmiyet kazanamayacaktır.

 

‘Ekle – Bırak’ ( Add- Drop ) nedir? Nasıl yapılır?

  • Ekle – Bırak hakkı, öğrenciye varsa kesin kayıtta alamadığı dersleri alması, programını tekrardan düzelmesi adına verilmiş bir haktır. Öğrenci, bu hak sayesinde, haftalık ders programı düzenlemesini yapabilir. Ancak bu hak zorunlu değildir. Ekle – Bırak haftası akademik dönemlerin başlangıcının ikinci haftasında yapılır. Ekle – Bırak haftası, dönem eğitimi başladığı tarihten iki (2) hafta sonra gerçekleşir. Bu tarihler içerisinde, yönetmeliğe uygun değişiklikler ilgili Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından incelendikten sonra işleme alınır.

 

‘Dersten Çekilme’ ( Withdraw ) nedir? Nasıl yapılır?

  • Dersten Çekilme (Withdraw) işlemi dönem içinde alınan derslere bir kere mahsus verilen bir haktır. Öğrenci, ilgili dersten daha önce F ve ya W notu almadığı takdirde, dersten bir kez çekilme hakkına sahiptir. Dersten Çekilme işlemi, üniversite yönetimince ilan edilen tarihler içerisinde yapılır.

 

Kesin ders kayıt işlemi ne zaman gerçekleşiyor?

  • Meslek Yüksekokulumuzda Ders Kayıt için yapılması gereken ilk olarak ‘Önkayıt’ tarihlerinde derslere yaptırmaktır. Ön kayıt; Güz dönemi için Ağustos ayında, Bahar dönemi için Ocak ayında yapılır. Kesin kayıt işlemini gerçekleştirebilmek için bu işlemi yapmak zorunludur. Sonrasında yapılması gereken kesin kayıt tarihleri; Güz dönemi için Eylül ayında, Bahar dönemi için Ocak ayının son haftası içerisindedir. Öğrenciler, öğrenim görecekleri dersleri belirlemek adına kesin kayıtlarını, belirtilen tarihler içeresinde yapmakla mükelleftir. Güncel akademik takvimin takip edilmesi gerekliliği bulunmaktadır.

 

 Yaz Okulu zorunlu mu?

  • Yaz eğitimine devam etmek isteğe bağlıdır. Yaz eğitimine devam edecek öğrencilerden tam burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler, yaz eğitimi için hiçbir ücret ödemezler. %50 burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler yaz eğitimi ücretinin %50’sini, %25 burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler yaz eğitimi ücretinin %75’ni, burssuz kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler ise yaz eğitimi için ders başı ücretinin tamamını öderler.

 

Sıkıntı yaşadığım bir konuyla alakalı olarak danışmam gereken birimler nelerdir?

  • Akademik konularla alakalı yaşadığınız sıkıntılar da öncelikle danışmanlarınız, program başkanlıklarından destek alabilirsiniz. İdari konular da ise öncelikle Meslek Yüksekokulu Fakülte Sekreterliğinden destek alabilirsiniz.

 

Almanya’da MYO diploma denkliği nedir?

  • MYO diploması Almanya’da Ön-Lisans diploması olarak kabul edilmektedir.
  • IHK (Endüstriyel Meslek Odaları) yapılan görüşmeler doğrultusunda Mezunlarımız Almanya’da “IHK Mesleki Uzmanlık Sertifikasını Kısmi Denklik” olarak kabul edilmekte, öğrencinin Uygulamalı olarak belirli bir dönem uzmanlık alanındaki bir firmada belgelendirilerek çalışması akabinde de “Tam Denkli” alabilmektedir.

 

Uygulamalı ders sayımız az, ilerleyen süreçte saatleri artırılacak mı?

  • Uygulama ağırlıklı ders oranımız %50’nin üstünde olup öğrencinin “Seçmeli Ders” tercihine bağlı olarak daha da artabilmektedir. MYO gerek kendi Lab’ları gerek diğer Fakültelerdeki Lab’lar ile öğrencilere ders saatleri dışında da etüd/öğrenme imkanı sunmaktadır.

 

Öğrencilerin Almanca dil seviyesini geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

  • Öğrencilerimiz Almanca Dersler ile sürekli gelişmeye devam etmekte olup ders saatleri dışında da Hocaları ile vakit geçirerek Almancalarını geliştirebililer.
  • Arzu eden öğrencilerimiz için Yaz Döneminde B2+ ve C1 kursları da açılmaktadır.

 

Dersler programında en az 1 tane serbest seçmeli ders konulsun.

  • Her Programda da her yarıyılda “MYO serbest Seçmeli ders” bulunmakta olup toplam 3 Seçmeli Ders alınabilmektedir.

 

TKL, HTR, HUM (Rektörlük dersleri) içeriği ön lisans ve lisans olarak ayrılıp farklı bir düzenleme yapılabilir mi?

  • MYO öğrencileri için tercihli Şubeler de açılarak öğrenim yapılabilecektir. Ancak dersler farklı Fakültelerin bünyesinde verildiğinden Ders İçerik ve Değerlendirme dersi veren Fakülte veya Enstitü kurallarına uygun olmaktadır.

 

Lab’ları ders saatleri dışında da kullanabilir miyiz?

  • Ders saatleri dışında Lab Sorumlusuna başvurarak (Ders Hocası veya Lab teknikeri) uygun olması durumunda Lab Sorumlu nezaretinde faydalanabilirsiniz.
  • Bilgisayar Lab’larını ise Ders saatleri dışında boş olan saatlerde kullanabilirsiniz

 

Önlisans öğrencileri kulüp kurabiliyor mu? Meslek Yüksek Okulunun bir kulübü var mı?

  • MYO Öğrencileri Üniversitedeki Öğrenci Klüblerine üye olarak etkinliklere katılabilirler.
  • MYO’da Hazırlık+1.Sınıf+2.sınıf temsilcilerinden oluşan “MYO Öğrenci Konseyi” bulunmakta olup Öğrenciler talep ve etkinlikleri veya Klup önerilerini Öğrenci Konseyi Temsilcileri ile birlikte Öğrenci İşleri ile görüşerek uygunluk onayı almalıdır.

2.Sınıf Öğrenci için Sıkça Sorulan Sorular

Staj başvuru evraklarımı hangi dönemler içerisinde getirmeliyim?

  • Staj başvuru evraklarınız meslek yüksekokulumuzun ilan ettiği dönemler içerisinde getirilmelidir. Başvuru tarihleri içerisinde getirilmeyen evraklar  kabul edilmeyecektir.

 

Almanya’ya Staj (Mesleki İşyeri Uygulaması) için gidilecek mi?

  • 2021-22 döneminde 7 öğrencimiz, 2022-23 döneminde 20 öğrencimiz Almanya’da MIU (Staj) yapmıştır.
  • 2023-24 akademik yılında diğer farklı firmalar ve eğitim kurumları ile yapılan anlaşmalar ile Almanca Seviyesi uygun başarılı öğrencilerimiz gidebilecektir. (Kontenjan min.40)

 

TKL, HTR HUM derslerinden kalmamız durumunda MIU iptal oluyor mu?

  • MIU yapabilmek için alttan dersi kalan öğrencilerin durumu verecekleri Dilekçe ile MIU Kurulda değerlendirilmektedir.
  • MIU (Staj) Değerlendirme ile TKL, HTR, HUM dersleri birbirinden bağımsız değerlendirilmekte olup Mezuniyet için eksiksiz tüm derslerin başarı ile tamamlanması gereklidir.

 

Almanya vize işlemleri için bürokratik süreç nasıl olacaktır?

  • Vize süreçleri ve gerekli evraklar için Kılavuz paylaşılmıştır. Ancak Vize Süreci Kişisel olarak Öğrenci tarafından takip edilmelidir.
  • Üniversite ve MYO bünyesinde gerekli evraklar veya destekleyici evraklarda Öğrenciye verilmektedir.

 

ÇAP / Yandal yapan öğrenciler hangi Programdan MIU yapacaktır?

  • ÇAP veya Yandal yapan öğrenciler kayıt oldukları Anadal’da MIU (Staj) yapacaktır.
  1. Kendi bulduğum bir firmada MIU yapabilir miyim?
    • Önerdiğiniz/bulduğunuz firmada MIU Program Koordinatörünün kontrolü ve onayı akabinde başvuruda bulunabilirsiniz.
  2. Almanya'da MIU yapacak öğrencilere maddi destek sağlanacak mı?
    • MIU döneminde Almanya’daki harcamalar öğrenci sorumluluğundadır.
    • Almanya’da MIU (Staj) döneminde – farklı bir anlaşma yok ise - firmalar “Mindestlohn” minimum ücret ödemesi yapmaktadır.
  3. Okulun anlaştığı firmalar ile öğrenciler nasıl eşleştirilecek?
    • MIU Program koordinatörleri firmaların ve öğrencilerin beklentilerine uygun firmalara önerilerde bulunacaktır. Firma Temsilcileri yapacakları Mülakat ile uygun adayı belirleyecektir.
    • Almanya kontenjanları için dönem başında Almanca Dil seviye sınavı yapılacak olup, sadece yeterli olanlar Almanya Kontenjanına başvurabilecektir.
  4. MIU için giden öğrencilerin seyahat ve konaklama konularında nasıl destek olunacaktır?
  • Erasmus Ofisi ile MYO ofisinin hazırladığı Kılavuz’dan faydalanabilirsiniz.
  • Almanya Seyahat, Konaklama ve Sosyal yaşam için giden öğrencilerimizin hazırladığı kılavuzlar paylaşılmaktadır.
  • Ayrıca Firma Temsilcileri de destek olabilmektedir.

 

Almanya'daki bir firma ile anlaştım ancak mülakatta başarısız oldum, süreç benim için nasıl işleyecek?

  • Açık kontenjan var ise farklı firmalar ile de görüşmeler koordine edilecektir.
  • Şayet hiçbir firma ile mutabakat sağlanamaz ise yurtiçindeki firmalar ile MIU koordinasyonu yapılabilir.

 

Almanya'da MIU yaptığım firmadan başarısız bir sonuçla döndüm, tekrar Almanya'da MIU yapabilir miyim?

  • MIU Yönergesinde de tanımlandığı şekilde Almanya’daki başarısızlık durumunda MIU Türkiye’de yapılmak durumundadır.

 

3.Dönem öğrencileri Erasmus+ programı ile stajını tamamlayabilir mi?

  • Erasmus+ veya “İsteğe bağlı gönüllü staj” farklı uygulamalar olup MIU olarak değerlendirilmeyecektir.
  • Şayet öğrenci 3 dönemi başarı ile tamamlamış ve Erasmus+ kanalı ile MIU yönergesine uygun bir firma koordine etmiş ise MIU Program Koordinatörünün kontrolü ve MIU Kurulda değerlendirilecektir.